2 (XI) 2014: Putyin hatalmának arculatai

NEE22014coverIssue 2 (XI) / 2014: PUTIN'S POWERS

A „New Eastern Europe” új száma – Putyin hatalmának arculatai (Putin’s Powers)


Az elmúlt hónapok bizonytalan politikai helyzete Kelet-Európában felkeltette a nemzetközi közvélemény széleskörű érdeklődését egy olyan régió iránt, melyet még nemrégen „Európa nem kívánatos gyerekének” tituláltak. Kétségtelen, hogy a gyors ütemű folyamatos változások megkövetelik a gyors rekaciót egyformán a média ahogy a politikusok részéről is. Az utóbbiaknak annak érdekében, hogy elkerüljék a konfliktus további eszkalációját, a legjobban informáltnak kell lennie illetve szabadnak a döntéseikben, minden előítéletet és sztereotípiát mellőzve. Ezek alapján a „New Eastern Europe” legfrissebb számában olyan szövegeket tettünk közzé, melyek különböző szemszögekből és perspektívákból elemzik az összetett folyamatokat a dinamikusan fejlődő kelet-európai helyzet kapcsán.


Elsősorban a szövegkben Vlagyimir Putyin elnök kormányának és hatalmának készítettünk egy átfogó analízist. James Sherr, a londoni Chatham House szerzője, a széles körben vitatott „Hard Diplomacy and Soft Coercion: Russia’s Influence Abroad” (Kemény diplomácia és enyhe kényszer. Oroszország befolyása külföldön) című könyvben leírja az orosz soft power stratégiáját. Másrészt, a lengyel szakértő Peter Żochowski, az orosz biztonsági apparátus működését illetve annak politikáját elemzi, a State University of San Francisco politikai tudományok professzora Andrei P. Tsygankov pedig Vlagyimir Putyin  külpolitikájának jelentőségét magyarázza. Figyelemre méltóak a litván filozófus és ember jogi aktivista, Leonidas Donskis szövegei is,  aki arra a provokatív kérdésre keres választ, hogy az orosz nyelv vajon nem Kelet-Európa lingua franca sikertelen projektje-e?


A jelenlegi szám elkerülhetetlenül foglalkozik az ukrán problematikával is. Elsősorban Kowal Pawel és Wapiński Maciej egy összehasonlító elemzést készítettek a három forradalomról, melyek az utolsó negyedévben a Majdan területén történtek, kimutatva, hogy a 2013/2014-es fordulat a két korábbi folytatása. A "New Eastern Europe" egy exkluzív interjújában Lviv polgármestere, Andriy Sadovy, Ukrajna európai identitásáról beszél illetve az ezzel kapcsolatos kihívásokról, mint ahogy a további modernizáció szükségességéről. Az ukrán újságíró, Lelich Milan a kétféle mentalitásról ír, amelyek tükrözik az ukrán állam kettős - Kelet és a Nyugat - megosztottságát, az aktivista, Halyna Salnyk, pedig az átható korrupcióról számol be, mely a Viktor Janukovics elnöksége allatti ukrán államot jellemezte.

 


Számunkban a fentieken kívűl:

• interjú Andrzej Wajdával

• a lengyel NATO-tagság 15 évének elemzése

• a fájdalmas következményekkel járó örményországi nyugdíjreform

• a magyarországi újjáéledő nacionalizmus bemutatása

• interjú David Usupaszwilivel, a grúz parlament elnökével

• És még sok más, többek között könyv és film kritikák a közép- és kelet-európai régió tematikájában

 

További információkat a honlapunkon találhatnak - www.neweasterneurope.eu 

vagy vegyék fel a kapcsolatot szerkesztőségünkkel a következő e-mail címen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

 

 

The issue is available digitally on ipads and GooglePlay:

app store 

 

To contact the editors for more information about the issue or for commentary on the current situation in the region: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

New Eastern Europe is the exclusive English-language quarterly news magazine dedicated to Central and Eastern European affairs. The magazine is published in Poland with international distribution to over 40 countries. It is co-published by the non-profit Jan Nowak-Jezioranski College of Eastern Europe and the European Solidarity Center. 

Partners